کشف دو گیاه با قابلیت افزایش طول عمر

دکتر مهتاب جعفری، ‌استاد علوم داروشناسی دانشگاه کالیفرنیا در «ایروین» موفق به افزایش طول عمر مگس‌ها با استفاده از عصاره دو گیاه شد.

به گزارش ایسنا، تحقیقات سه ساله این استاد ایرانی و همکاران آزمایشگاهش که با بررسی بر روی مدل حیوانی(مگس میوه) انجام شده نشان می‌دهد، عصاره گیاه «رز دمشقی» - از گونه‌های گیاهی پرورش یافته در ایران - و گونه‌ای گیاه کوهی بومی مناطق قطب شمال اروپا و آسیا موسوم به Rhodiola rosea قادرست طول عمر را افزایش دهد.

دکتر مهتاب جعفری، استاد ایرانی مقیم کالیفرنیا در گفت‌و‌گو با خبرنگار پژوهشی خبرگزاری دانشجویان ایران(ایسنا)، اظهار داشت: در این تحقیقات که با هدف دست یافتن به دارویی با قابلیت افزایش طول عمر و کیفیت زندگی در سنین بالا انجام شد، طی سه سال حدود 50 دارو و عصاره گیاهی مختلف را مورد بررسی قرار دادیم که در نهایت در سه مورد به جواب مثبت رسیدیم که یکی از آنها یک داروی موثر در درمان مرض قند،‌ دیگری گیاه Rosa damascena(رز دمشقی) که در ایران نیز پرورش داده می‌شود و دیگری گیاه Rhodiola rosea بود که هر سه اثر مثبتی بر طول عمر مگس‌ها داشتند.

وی درباره اثرات گیاه Rhodiola rosea که یافته‌های آن اخیرا منتشر و مورد توجه رسانه‌های علمی بین‌المللی قرار گرفته است، خاطرنشان کرد: بررسی‌های ما نشان می دهد گیاه Rhodiola rosea (ریشه طلایی) می تواند 8 تا 10 درصد عمر مگس‌ها را افزایش دهد که البته برای اطمینان از عدم تاثیر عوامل جانبی نظیر کاهش خوراک (مصرف کالری) که در مگس و بسیاری حیوانات دیگر باعث افزایش طول عمر می شود، این پارامترها را با آزمایش‌های متعدد کنترل کرده ایم و همچنین اثرات فیزیولوژیک گیاه بر روی متابولیسم مگس‌ها، تولیدمثل مگس‌های ماده، سیستم عصبی و سایر پارامترها را بررسی کرده‌ایم؛ البته مکانیزم و علت تاثیر این گیاه بر طول عمر مگس‌ها هنوز مشخص نیست که در ادامه تحقیقات قصد داریم آن را بررسی کنیم.

دکتر جعفری تصریح کرد: اگر چه هنوز به لحاظ کلینیکی تاثیر این عصاره بر روی افزایش طول عمر انسان ثابت نشده است، اما می‌تواند گزینه امید بخشی برای تحقیقات بیشتر در زمینه مقابله با پیری باشد.

وی خاطر نشان کرد: ریشه این گیاه از قرن‌ها پیش و حتی در حال حاضر در برخی کشورها به صورت دم کرده - مانند چای - نوشیده می‌شود و به اعتقاد مردم در افزایش نیرو، رفع خستگی و افسردگی مؤثر است به طوری که برخی ورزشکاران روسی و چینی برای افزایش قدرت از این گیاه استفاده می‌کنند؛ البته من قبل از این که کار روی این گیاه را آغاز کنم اطلاع چندانی درباره این گیاه نداشتم و حین تحقیقات خود با مطالعه منابع موجود از اثراتی که برای این گیاه برشمرده می‌شود، مطلع شدم.

دکتر جعفری خاطر نشان کرد: اثراتی که درباره گیاه ریشه طلایی گزارش شد عمدتا در زمینه بیماریهای سنین بالا مثل آرتروز، افسردگی و سرطان است ولی در مورد اثر گیاه بر طول عمر چیزی گفته نشده است.

البته به عقیده من بهتر هم همین است که محقق چندان تحت تاثیر باورها و مطالب قبلی که غیرمستقیم او را به گرفتن نتیجه‌ای خاص ترغیب می‌کنند نباشد و فارغ از چنین پیش زمینه‌های ذهنی آزمایشهای خود را انجام دهد.

استاد ایرانی دانشگاه کالیفرنیا در ادامه در پاسخ به این سؤال ایسنا که اساسا تا چه حد به اثر بخشی این قبیل ترکیبات در افزایش طول عمر انسان به عنوان رویای دیرینه دانشمندان امیدوار است، اظهار داشت: تا نیم قرن پیش اگر کسی مرض قند یا کلسترول را هم قابل کنترل می خواند با ناباوری دیگران مواجه می‌شد. ایده افزایش طول عمر هم شاید امروز دور از ذهن تلقی شود ولی مطمئنا در آینده محقق خواهد شد؛ چون به هر حال عامل مرگ بیماری و از بین رفتن سلولهاست و اگر بتوان بیماریها را کنترل کرد تا حد زیادی می‌توان عمر را افزایش داد.

وی افزود: البته هدف من این نیست که مثلا عمر انسان را به 200 سال برسانم بلکه می‌خواهم کمک کنم که افراد در سنین بالا زندگی سالمتر و راحت‌تری داشته باشند.


استاد ایرانی دانشگاه کالیفرنیا در «ایروین» تصریح کرد: در ادامه این تحقیقات قصد داریم مکانیزم عملکرد این ترکیبات در افزایش طول عمر را بررسی و تحقیقات را روی موش‌ها و سپس انسان ادامه دهیم.

نظرات و پیشنهادها: